SEO voor beginners: een complete uitleg

de banner seo voor beginners

Inhoudsopgave

SEO kan best lastig zijn wanneer je een beginner bent. Aan de andere kant hoef je het niet ingewikkeld te maken. Want als je weet wat voor stappen je moet zetten, ga je resultaten zien.

Hoe werkt SEO?

Allereerst moet je weten hoe SEO werkt. SEO werkt als volgend. Een zoekmachine is op zoek naar een blog over bijvoorbeeld de beste SEO tools, omdat iemand daarnaar zoekt. De zoekmachine wilt natuurlijk het beste antwoord geven, en weet dat verschillende websites hiervoor geschreven hebben.

Het algoritme zoeft in een keer door alle blogs over dit onderwerp heen en maakt een top 10 op basis van 200 factoren.

Als je een blog hebt geschreven over dit onderwerp wil je natuurlijk dat je bovenaan verschijnt in de zoekresultaten. Mensen kijken niet bepaald verder dan de eerste 3 plekken namelijk. Daarvoor komt SEO om de hoe kijken, omdat het gaat over het optimaliseren van content. Anders gezegd: wie kan de beste content maken voor een zoekwoord?

Iedere zoekmachine wil immers de beste content leveren aan een bezoeker.

Les 1 is dus: zorg er altijd voor dat je content de beste is voor een zoekwoord. Als je zomaar een blogje schrijft, ga je het niet redden immers, en zeker niet als beginner. Je moet er keihard voor willen werken. Uiteraard kunnen AI tools je helpen, maar voor het grootste deel moet je de juiste dingen doen.

SEO gaat niet over schrijven. SEO gaat over denken.

De bovenstaande quote is een beetje filosofisch. Het is wel zo: jij moet denken voor je lezer, en je daarbij afvragen: wat wil mijn lezer hebben voor content?

Dit noemen we het achterhalen van de zoekintentie. Bekijk in de onderstaande video hoe je dit het beste doet.

Als je dit weet, kun je verder gaan bouwen en hele mooie teksten gaan schrijven. Maar houd je altijd vast aan de zoekintentie. Als je dat namelijk niet doet, kan een zoekmachine je blog niet matchen aan een zoekterm. Vervolgens valt je werk in het grote niemandsland. Je bent nu op de hoogte van de zoekintentie. Nu is het tijd om de eerste stappen te zetten.

Kies een zoekwoord

Alles wat je doet met SEO staat of valt met een zoekwoord. Je wilt namelijk scoren voor een zoekterm. Bijvoorbeeld SEO diensten Breda.

Nadat je de zoekintentie hebt achterhaald. Je ziet dat pagina’s met contactinformatie bijvoorbeeld hoog scoren, weet je ook dat je een pagina moet maken met daarop contactinformatie zodat mensen uit de regio Breda met jou contact kunnen opnemen, en je hun SEO kan verbeteren.

Kijk daarnaast ook wat voor pagina’s het zijn, en hoe je een betere pagina kunt maken. Dat moet altijd je doel zijn: ervoor zorgen dat je een betere blog/pagina publiceert dan er al is.

Dan is het tijd om te gaan werken.

Hoe maak ik de perfecte tekst/pagina?

Je moet na het schrijven van het woord het gevoel hebben dat je niets meer kunt veranderen aan de tekst, dat wat er nu staat beste is.

De lay-out is daarbij ook belangrijk. Als een tekst die je hebt geschreven geen tussenkopjes bevat, kan een lezer die niet snel even doornemen.

Daardoor gaat de lezer weg, en heb je deze bezoeker niet goed kunnen helpen. Het is hierom beter om een pagina te maken die een lezer makkelijk kan doornemen en scannen. Kijk maar naar jezelf: als je een blog leest lees je ook niet woord voor woord, je scant de pagina in een paar seconden, kijkt naar waarop je op kunt klikken, en welke informatie handig is voor jou, klaar is kees.

Dit doet iedereen. Het is voor jou wel essentieel dat je een overzicht maakt. Dit heet UX singals.

Wat je niet moet doen

Sommige mensen die zich in SEO verdiepen denken dat ze een pagina moeten volgooien met zoekwoorden omdat ze dan lekker snel ranken.

Nee, dat werkt niet. Het gaat erom dat je de beste pagina maakt voor een zoekterm. Daarvoor moet je de focus op een zoekterm loslaten en je volledig focussen op het maken van de beste content voor jouw doelgroep.

Zoekwoorden verwerken in tekst is niet je doel. Het is jouw doel om deze zoekwoorden heen een hele goede blog te schrijven.

Blijf werken

Zoekmachines worden gelukkig van websites die volstaan met goede content, aangezien ze daardoor een bezoeker goed kunnen doorverwijzen.

Plan daardoor nadat je een eerste blog hebt geschreven nog een moment in voor je business. Kijk welke andere keywords er zijn waarop je kunt scoren, en schrijf een week later weer een hele goede blog.

Hoe consistenter je bent, des te meer de zoekmachines je belonen voor je werk, en je meer gaat verdienen.

Motivatie

Het is trouwens heel slim om je als beginner in SEO te verdiepen, aangezien er heel veel mensen kunnen leven van hun business dankzij SEO – ze hebben immers een business opgezet die klanten/omzet binnenhaalt dankzij SEO.

Deze mensen hebben geen speciale talenten. Dus je kunt ook doen. Als je maar steeds blijft werken aan je content.

Longtail zoekwoorden

Nog een tip van ons: als je start, gebruik dan longtail zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden die langer zijn dan 2 woorden.

De reden hiervoor is dat je dan makkelijker kan scoren op deze zoekwoorden. Er is minder concurrentie. Meer kansen voor jou om bezoekers binnen te halen.

Lange termijn

Ook al lijkt het nu nog erg ver weg, en veel. Je kunt met SEO echt heel veel bereiken. Als je maar blijft knallen.

Kijk niet naar de korte termijn. Dat gebeurt immers niet zoveel.

Op de lange termijn gebeurt het. Je hebt namelijk meerdere blogs geschreven waarmee je je bezoekers helpt.

De zoekmachines pakken dit op, voordat je het weet, heb je heel veel bezoekers die jouw websites bezoeken. En dat kwam allemaal doordat je continu een volgend steentje legde aan je business.

Je hebt nu de basis geleerd waarmee je een heel eind kunt komen als starter. Verdiep je verder ook in:

  • interne links
  • De snelheid van je website
  • CTA
  • En nog veel meer

Om de beste website te maken en succes te hebben.

Verder lezen over SEO:

Jochem

Ik wil jou graag helpen om een website te maken en deze succesvol te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *