SEO zelf doen – Op Eigen Kracht Online Groeien

de banner voor de blog seo zelf doen

Inhoudsopgave

Als je erover nadenkt om te starten met SEO hoef je het niet uit te besteden, want je kunt het ook zelf doen. We nemen je mee in het proces om je eigen SEO specialist te worden.

Waar moet ik rekening mee houden als ik het zelf doe?

Je moet rekening houden met deze zaken als je SEO succes zelf wilt aanpakken:

 • Content maken
 • Een visie hebben
 • Je doorzettingsvermogen trainen
 • Een niche kiezen
 • Werken aan interne links
 • Een call to action
 • Een goede website maken
 • De snelheid testen
 • Kwaliteit als enige keuze
 • Onderscheidend zijn
 • Lerend vermogen

Content maken

SEO draait hierom. Je moet met je content het beste antwoord geven op de vraag van een bezoeker. Content kan een blog zijn zoals dit of een pagina waar meestal producten opstaan.

Iedereen kan content maken, omdat iedereen in de huid van een doelgroep kan kruipen. Content is namelijk niet schrijven zoals je dat gewend bent. Het gaat niet om jou, het gaat om je doelgroep, en hoe goed je die kan helpen.

Ga dus aan de slag om content te maken. Houdt daarbij rekening met deze factoren:

Het vinden van goede zoekwoorden

Met SEO richt je je steeds op een zoekterm. Je kunt alle zoektermen van de wereld gebruiken. Echter heeft jouw doelgroep een paar vragen, of wilt over enkele producten iets weten. Als je de oplossing hiervoor kunt geven, zullen ze bij jou kopen.

Lees deze blog om goede zoekwoorden te vinden.

Een goede SEO titel

Mensen moeten natuurlijk wel op je blog klikken, zonder kliks geen lezers verder. Check in deze video hoe je een goede titel bedenkt.

Voldoe aan de zoekintentie

Je kunt hele goede content maken, maar als het niet voldoet aan de zoekintentie gaat Google het niet tonen aan de lezers. Google daarom eerst het zoekwoord voordat je een blog schrijft of een pagina maakt.

Als je weet wat de zoekintentie is, kun je aan de slag en maak je de blog waar je doelgroep zo op zit te wachten.

Het heeft zeker nog zin om te starten met SEO. Jouw doelgroep wilt namelijk ook geholpen worden. Wees de bron van informatie voor jouw doelgroep.

Een visie hebben

Je moet een visie hebben als je SEO zelf wilt gaan doen. Ook al denk je nu nog dat je maar de eerste stap moet zetten. Nee, er komen nog zoveel meer stappen aan. Als je echt succesvol wilt worden met SEO moet je een visie hebben om naartoe te werken. Zo publiceer je steeds pagina’s, en lukt het je om een autoriteit te worden op een onderwerp. Over een onderwerp gesproken. Daarbij is nog iets belangrijk…

een man kijkt voor zich uit in de bergen

Een niche kiezen

Als je website over verschillende onderwerpen gaat, weet Google niet meer wat het onderwerp is waarop jouw expertise ligt. Daarom is het slim om een niche te kiezen. Je gaat dan schrijven over een onderwerp waardoor Google ziet dat je daarin een expert bent. Experts worden graag aan het woord gelaten, dus krijg je meer bezoekers.

Het is juist goed om een niche te kiezen, omdat je zo meer kunt vragen voor je producten bijvoorbeeld.

Call to action

Je wilt dat bezoekers niet een paar seconden op je website blijven om daarna weer te vertrekken. Je wilt dat ze steeds blijven. Daarvoor moet je een call to action hebben.

Met een call to action zorg je er immers voor dat een bezoeker verder klikt, en een betalende klant wordt in het beste geval.

Het is niet moeilijk om een call to action te maken. Je kunt bijvoorbeeld een knop maken:

In deze knop kun je dan zetten dat bezoekers een product kunnen zien dat hen verder helpt.

Zet bij alles wat je doet een call to action. Dit hoeft niet altijd een commerciële te zijn. Het kan ook een behulpzame zijn. Als je maar een call to action plaatst. Je wilt namelijk dat bezoekers op je website blijven, in plaats van vertrekken. Daarbij moet je ze helpen.

Sitebuilder

We hebben het voor nu over content gehad. Er is nog meer waarmee je rekening moet houden. SEO gaat namelijk ook een complete website maken.

Als je website compleet is, ziet Google dat bezoekers er makkelijk de juiste informatie op kunnen vinden, en op je website blijven.

Je moet dus een overzichtelijke website maken. Daarvoor heb je een sitebuilder nodig, een tool waarmee je je vormgeeft aan je website.

Onderzoek daarom ook de sitebuilder. Je kunt starten met verschillende, denk aan Gutenberg, Elementor en Divi.

Als je vervolgens je website aan het maken bent, is het zaak om ervoor te zorgen dat een bezoeker niet hoeft te zoeken naar informatie, die moet namelijk meteen te vinden zijn. Voeg daarom voldoende knoppen toe waarmee mensen naar de pagina gaan waarnaar ze zoeken. Denk aan een pagina om een overzicht hebben van de producten die je aanbiedt.

Snelheid testen

Je website moet bloedje snel zijn. Iedereen hekelt namelijk een trage website. Je kunt een snelle website maken door niet te veel plugins te downloaden, te grote afbeeldingen te plaatsen of een betaalde tool te kopen zodat de snelheid altijd voldoende is.

Wat je ook kunt doen, is de snelheid testen met een gratis tool, zodat je meteen weet waar je aan moet werken om je website net zo snel te maken als de auto van Max.

Alleen kwaliteit

Alles wat je moet doet op je website moet vallen onder de categorie kwaliteit. Dat betekent dat je nooit iets moet doen dat onvoldoende is. Zoals een matige blog.

Google wilt alleen websites en pagina’s hebben die van een hoge kwaliteit zijn. Als je dan een pagina hebt die van een lage kwaliteit is, schaadt dit de algemene rankings van je website.

Om SEO succesvol zelf te doen, moet alles wat je doet van een hoge kwaliteit zijn. Als je dat steeds in gedachten houdt gaat je website ook winnen uiteindelijk en hoog scoren in Google.

Onderscheidend vermogen

De markt die je gaat betreden als je SEO zelf gaat doen zitten al concurrenten. Dit is niet erg. Je moet je echter wel zien te onderscheiden van je concurrenten.

Lees daarom ook hun blogs, en vraag je af wat je beter, anders en kunt doen dan hen, en waar je een kans laten liggen. Kruip voor deze analyse in de huid van je doelgroep en kijk naar je doelgroep wilt.

Zo zullen je rankings steeds omhooggaan, omdat je beter de lezers kan helpen dan de blog van de rest.

Verdiep je in SEO

Het is niet zo dat je SEO eventjes wel doet, en dat het succes vervolgens komt. Nee, je moet continu meer leren om meer rendement uit je werkzaamheden te halen.

Schaf daarom een cursus aan, lees verschillende boeken en luister naar podcasts. Als je het zelf wilt doen moet je een autodidact zijn die alle informatie wilt hebben. Dat is de manier om succesvol te worden met SEO – alles weten om jouw doelgroep beter te helpen.

Doorzettingsvermogen

Goed om vooraf te weten: het wordt niet eenvoudig om SEO zelf te doen. Je moet er een hoop voor laten, mislukkingen accepteren en weer opnieuw beginnen. Dit hoort bij het leerproces.

Als je heel graag resultaten uit SEO wilt krijgen, geef je nooit op.

Train daarom ook je doorzettingsvermogen.

Tegenslagen maken je sterker.

Verder lezen over SEO

Jochem

Ik wil jou graag helpen om een website te maken en deze succesvol te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *