SEO is de motor waarop het internet draait. Iedere onderneming is tegenwoordig bezig om deze methode verder te leren om grote resultaten te boeken. Ben jij de volgende die het leerproces aangaat?
Wat houdt SEO ook alweer in?
SEO betekent Search Engine Optimization. Een Nederlandse uitleg voor deze benaming is dat je je website optimaliseert voor de zoekmachines. Google scant dan je website om je vervolgens een plaats te geven op een van hun pagina’s. Hiervoor moet je een aantal dingen doen en dat proces noemen we SEO. Onthoud: SEO is het onderhouden van mijn website.
Waarom is het belangrijk om te investeren in SEO?
Je hebt een online business of denkt erover na om een online business te beginnen. Je wilt dan bezoekers naar je website trekken zodat ze jouw producten kopen. En je weet ook hoe mensen online winkelen. Eerst googelen ze op een product, laten zich informeren en kiezen vervolgens een website uit om een product bij te kopen. Jij wilt tussen de websites zitten waar iemand langs scrolt, omdat je dan je product verkoopt. En je komt tevoorschijn in de zoekresultaten door SEO te leren. Snap je m? 😊
En door een goede positie te hebben in de zoekmachines krijg je steeds meer bezoekers, en groeit je omzet.
Kortom: het is voor iedere ondernemer belangrijk om SEO te leren.
Kun je SEO zelf doen?
Zeker. Je moet alleen wel weten wat de juiste technieken zijn.
Hoeveel kost SEO?
Het grappige is dat SEO wel geteld nul euro kost als je het zelf leert. Je investeert alleen je tijd om daarna schitterende resultaten te verwelkomen. Je hoeft niets te betalen als je gebruik maakt van gratis informatiebronnen, zoals blogs, video’s en seminars. Daarnaast zijn er ook leeropties waarvoor je een paar tientjes betaald, maar duizenden euro’s hoeft het niet te kosten.
Bovendien is het een waardevolle skill om te leren. Mensen blijven immers online spulletjes kopen en deze trend zet alleen nog maar verder door. En als je online vindbaar bent, zullen mensen bij jou kopen.
Pieter Zwart, (een van de oprichters van Coolblue) legt uit hoe de toekomst van het winkelen eruitziet.
Is het moeilijk om SEO te leren?
Ik ga iets clichés zeggen: net zoals met alles is het leren van SEO eerst moeilijk. Maar als je de basisbeginselen onder de knie krijgt, lukt het je steeds beter om de goede dingen te doen en daaruit volgen dan mooie resultaten.
Je zult eerst een beginner moeten zijn voordat je alles kan. En daar gaat tijd overheen. De vraag is daarom: ben je bereid om een paar maanden van je tijd vrij te maken om deze skill aan te leren?
Zeg je ja. Lees dan verder. Zeg je nee, besteed dan alles uit.
De ja-zeggers mogen met mijn meekomen.
De basis
Eerst moet je weten wat de basis is van SEO. Je kunt SEO toepassen door on page SEO en door off page SEO.
Het slimste is door beide methodes toe te passen om het maximale rendement te behalen.
Wat is on page SEO?
Alles wat je zelf aan je website kunt doen. Denk aan bloggen, interne linkbuilding, je website goed inrichten en de snelheid van je website.
Bloggen
Dit is het belangrijkste middel om een goede score neer te zetten in Google. Google kijkt immers voor antwoorden van vragen die mensen intypen in de zoekbalk, zoals: waar kan ik online een fiets kopen?
De websites die het beste hierop een antwoord geven (door het schrijven van een goede blog van duizend tot tweeduizend woorden) verschijnen dan op de bovenste posities en trekken de meeste bezoekers aan. De meeste internetgebruikers kijken niet verder dan de eerste pagina. Zorg ervoor dat je blog zo goed is dat hij vast op de eerste plek staat in Google. Dit doe je door eerst een zoekwoordenonderzoek te doen. Hiermee vind je relevante zoektermen waarover je content kan maken.
Als een blog is gepubliceerd is het werk niet gedaan. Een blog is namelijk nooit af. Je kunt er altijd iets aan toevoegen, een zin herschrijven of een spelling-grammaticafout verbeteren. Google ziet dit en zal je hiervoor belonen, omdat je website continu update.
Handig om te weten
- Google is gek op content, en op websites die constant worden voorzien van nieuwe/verbeterde content. Update hierom wekelijks je website door en nieuw artikel te plaatsen of een reeds geplaatst artikel aan te vullen.
- Schrijf altijd unieke content en wees nooit een copycat. Je kan dan een penalty (straf) krijgen van Google. Dan is het werk voor even voor niets geweest.
- Langere content scoort over het algemeen beter. Schrijf dus artikelen die langer zijn dan duizend woorden. Maar voorkom het schrijven om meer woorden te produceren. Gebruik zoveel woorden je hoofd kan bedenken.
Interne linkbuilding
Je kunt je website vergelijken met een museum: bezoekers lopen er makkelijk doorheen als ze naar een volgende pagina kunnen klikken. En het kunnen klikken op een link heet interne linkbuilding. Met interne linkbuilding bied je je bezoekers de mogelijkheid om andere aspecten van een onderwerp te lezen.
Als iemand bijvoorbeeld wil weten wat voor wandelroutes er in Italië zijn, is hij ook waarschijnlijk geïnteresseerd in een overnachting. Hier kun je dan als website-eigenaar over schrijven en naar dit artikel linken in het artikel over de wandelroutes. Een bezoeker is dan volledig geïnformeerd.
Handig om te weten
Veel mensen maken zich (vaak onbewust) schuldig aan zoekmachine kannibalisatie. Dit is het veelvuldig gebruiken van zoekwoorden en interne links, onder andere. Voeg daarom maximaal 5 interne links toe aan een artikel.
Je website goed inrichten
Dit spreekt voor zich denk ik. Toch zie ik dit vaak misgaan. Mensen maken hun website dan veel te druk, waardoor een bezoeker niet meer weet wat hij moet doen en vertrekt.
Bekijk eens deze twee voorbeelden.

Zie je wat er mis is?
De ene is veel te druk.
Zorg dus voor een rustige, overzichtelijke website om bezoekers vast te houden in plaats van weg te jagen.
Handig om te weten
Kijk naar succesvolle webshops (bijvoorbeeld Bol.com Amazon en Nu.nl) om te zien wat ze goed doen en daarvan te leren.
Maar nogmaals: wees geen copycat. 😉
De snelheid van je website
Google bepaald ook welke positie je krijgt door de snelheid van je website. Google wil immers dat hun bezoekers naar een website gaan die snel is. Trage websites horen daar niet bij.
En je kunt de snelheid van je website al een stuk verhogen door niet al te veel plugins te downloaden. Lees in dit artikel waarom websites vaak traag worden.
Handig om te weten
De nummer 1 reden waarom een website traag is, is omdat er is gekozen voor slechte hosting. Slechte hosting is goedkoper en daarom populairder. Alleen is je website met goedkope hosting al een stuk trager, omdat je dan een gehuurde ruimte moet delen met andere website-eigenaren. Bij duurdere hosting krijgt je website meer ruimte waardoor hij sneller kan voldoen aan een opdracht. Betaal dus wat meer en wees verzekerd van een snelle website. Dit doe je door je hosting te regelen bij SiteGround.
Off page SEO
Dit gaat om het verkrijgen van backlinks naar je website. Google ziet dan dat andere websites naar je linken en daardoor krijg je een betere positie.
Je kunt vandaag hiermee starten door een website op te zoeken dat in dezelfde markt zit en aan de eigenaren te vragen of jullie naar elkaar willen linken. Dit pakt immers voor beide partijen gunstig uit.
Leer hier een andere methode om backlinks te vergaren
Tot slot heb je nog de manieren om SEO te leren van me te goed.
De eerste manier: zelf leren door het internet
Je hoeft niet meer naar de schoolbanken om iets te leren. Ieder onderwerp wordt namelijk gratis uitgelegd in tekst en beeld.
Maar is zoveel informatie dat het wel lastig om de juiste bronnen te vinden. Leer het vak van deze mensen:
De IMU is het grootste online marketing van Nederland dat trainingen geeft en boeken schrijven over SEO.
Hun bijeenkomsten worden goed bezocht door ambitieuze ondernemers die er de fijne kneepjes van het vak leren.
Adam Enfroy is een Amerikaanse marketeer die miljoenen verdiend per maand door zijn websites hoog te laten scoren in Google en affiliate marketing toe te passen.
Beiden kanalen staan boordevol met nuttige tips.
Het probleem met zelf leren
Leren op je eigen houtje heeft ook een keerzijde. Je gaat namelijk fouten maken, en fouten kunnen je ontmoedigen om verder te gaan.
Dit is de reden waarom mensen vaak stoppen met SEO. Dat is jammer, omdat je er schitterende resultaten mee kan neerzetten.
Je gaat sowieso fouten maken, omdat je het eerst moet zelf uitzoeken. Als je hier oké mee bent, ligt de wereld aan je voeten. Want hoe meer je leert over SEO, hoe beter je de tips van experts kan laten werken voor je eigen website.
Tip voor maximale resultaten met deze manier
Koop een schriftje en schrijf daarin alles op wat je hoort over SEO. Schrijf daarnaast hoe je methodes gaat toepassen op je eigen website om beter in SEO te worden.
De tweede manier: het leren via een gratis e-book en cursus
Je kunt natuurlijk ook een bewezen methode volgen. En als je dat goed doet, krijg je dezelfde resultaten.
Het gratis e-book
Het e-book is geschreven door de mensen van de IMU (de toppers waar je eerder over las)
Met het e-book krijg je het stappenplan om een effectieve SEO-strategie te creëren waardoor je snel zal ranken in de zoekresultaten.
Je hebt het E-book met een downloadt in je handen. Download dus het e-book en je rolt een stappenplan zelf uit.
Een gratis cursus
Op Soofos heeft Michiel een gratis cursus voor je.
In deze cursus laat hij aan je zien hoe je zoekwoordenonderzoek doet, een website optimaliseert en aan linkbuilding doet.
Hiermee weet je alles om van je website de autoriteit te maken.
De cursus is door meer dan 700 mensen gevolgd. Dus moet wel een goede zijn. 😉
Het nadeel van lezen en een cursus volgen
Wat ik zelf heb ervaren is dat je door te lezen van een e-book of een cursus volgen niet alles opsteekt. Je leert pas echt als je aan de slag gaat en bijvoorbeeld een blog schrijft.
Lees het e-book, luister naar de experts en wees daarbij actief bezig met je SEO.
Wat kan ik bereiken met SEO?
Een online business die maximaal draait. Want door SEO kun je een website bouwen die 200.000 bezoekers iedere maand trekt.
Dit is dan een hele mooie basis om:
- Je producten te verkopen
- Een eigen e-book aan te bieden
- Je kennis te delen
- En ga zo maar door
En stel je bereikt de 200.000 bezoekers per maand door de juiste SEO-regels door te voeren en je verkoopt een product van 20,00. Je hebt een conversiepercentage van 2%.
Dan zou je een omzet draaien van 80.000. Hier gaan natuurlijk verschillende kosten van af, maar je hebt dan goed draaiende business.
Hoelang duurt het totdat ik resultaten ga zien van SEO?
Gemiddeld 6 maanden. Duurt lang he?
Wat je moet beseffen, en zeker als je nog maar net begint met een website, is dat websites met een hogere autoriteit beter presteren in Google.
Hier kun je alleen tussen komen door je website blijven optimaliseren en niet op te geven. Dit is de enige manier om succesvolle resultaten te zien uit je SEO-investeringen.
Denk daarom altijd lange termijn in plaats van korte termijn.
Dit betekent dat je een blog schrijft en niet op je telefoon gaat zitten omdat je dan je website update. Als je zulke dingen doet, zul je elke dag groeien met je website en geniet je over 6 maanden van je eerste aankopen.
Je bent nooit uitgeleerd
SEO is altijd aan het veranderen.
Maak daarom van leren een gewoonte door blogs te lezen, video’s te kijken of te luisteren naar podcast. Zo blijf je op de hoogte van alle trends en laat je de concurrentie ver achter je.
Kort gezegd: zit nooit stil en over een tijd kun je zulke resultaten boeken.