Door de opkomst van verschillende softwaretools kan iedereen een website maken. En dan heb ik het over iedereen. Je moet alleen de juiste fases doorlopen en je website eenvoudig vormgeven.
In deze blog ga je leren
Wat deze fases inhouden, waar je rekening moet houden en wat voor karaktertrekken nodig zijn om van je website een succes te maken.
Fase 1: het bedenken van je websiteconcept
Dit vinden veel ondernemers de leukste fase van hun website – je moet nog niets en je mag lekker dromen over de bezoekers die komen, de teksten die je gaat schrijven en welke kleuren je gaat gebruiken.
Dromen is leuk, maar niet effectief. Pak er daarom pen en papier bij en schrijf op:
- Waar je website over gaat en hoe je m gaat bouwen
- Hoe je deze laat scoren in Google (via blogs of advertenties)
- Wat voor verdienmodel je gaat toepassen
- Waar je een domeinnaam en hosting koopt
En dan gaan we naar de volgende fase.

Fase 2: het kopen van een domeinnaam en hosting
Ja; niets is gratis. Dus zullen we eerst moeten investeren om überhaupt een website te maken. Dit doe je eerst door een website te kopen. Dit is een naam waar bezoekers je website op vinden. Zoals dat voor mij onlinemakers.nl is
Daarnaast koop je ook een hostingpakket om ervoor te zorgen dat je website gaat draaien.
Je kunt zowel een domeinnaam als een hostingpakket kopen bij een bedrijf. Doe dit wel bij een goed bedrijf. Zo zorg je er namelijk voor dat je website altijd goed functioneert en zonder gedoe. Zulke bedrijven zijn onder andere:
- SiteGround
- TransIP
- Cloud86
Deze bedrijven zijn wel duurder dan gemiddeld, maar de kwaliteit is hoger. Dat is natuurlijk belangrijker.
De kosten hiervoor zijn gemiddeld 100 euro per jaar en je hebt het binnen 15 minuten geregeld. Ik zeg dan alvast gefeliciteerd en op naar de volgende fase.
Fase 3: het bouwen van de website
Dit is iets wat veel mensen lastig vinden, wat ik kan begrijpen als je nog geen enkele ervaring hebt, maar als je een softwaretool kent, wordt het alleen maar makkelijker.
Ik vind dit de beste softwaretools:
- Elementor Pro
- Phoenix
Ga eens kijken of je met deze tools uit de voeten kan, en dat kan je.
Ik geef een korte uitleg over de beide tools.
Elementor Pro
Wordt door miljoenen mensen gebruikt en is een zelfdoen tool, dat betekent dat je de tool aanschaft en zelf moet uitzoeken hoe de tool werkt. Uiteraard kun je hulp krijgen om alles uit Elementor te halen. Voor het grootse deel doe je het zelf. Hierdoor heb je geen webdesigner meer nodig.
Waarom zou ik kiezen voor Elementor Pro?
Omdat je graag met een eenvoudige tool een website wilt maken. Hiervoor betaal je bijvoorbeeld 50,00 per jaar. Maar dan ben je wel in staat om een professionele website op te zetten.
Lees ook: Elementor Pro kopen: maak vandaag een professionele website
Phoenix
Is gemaakt door marketeers die zelf deze software gebruiken. Daardoor lift je mee op hun succes, want ze testen voortdurend hun software, waardoor je een website maakt die effectief werkt. Wat eenvoudig werken is: jij hoeft alleen de stappen te volgen. Phoenix is voor mij ook het ideale alternatief voor WordPress.
Lees ook: Phoenix review: de ideale websitesoftware voor jou?
Waarom zou ik voor Phoenix kiezen?
Om meteen een goede website te lanceren. Begrijp me niet verkeerd; dit doe je ook met Elementor, alleen zijn de kosten een stuk hoger, 558 per jaar. Deze prijs staat voor het besparen van gedoe en tijd.
Wat ook nog kan..
Is dat je een website maakt met gratis tools. Er zijn goede en minder goede tools
Fase 3: waar je website over gaat
Ik vind dit de belangrijkste fase, omdat je hiermee besluit om je wel of niet te richten op de juiste doelgroep.
Met een goede keuze ben je immers juist op weg en met een slechte keuze is de kans groot dat je onderweg stopt. Er staat dus veel op het spel.
Hoe maak ik de juiste keuze?
Door een onderwerp te kiezen waar je over blijft praten.
Je moet straks immers content en producten maken waarmee je geld kan verdienen. Natuurlijk zijn er ook tools om ideeën op te doen, maar het hebben van intrinsieke motivatie is belangrijker. Zo weet je zeker dat je altijd kunt blijven gaan.
Een ander woord die anderen hiervoor gebruiken is passie. Ik noem het liever een obsessie. Want met een obsessie blijf je continu nieuwe kansen zien. Dat is belangrijk voor een aanstaand website-eigenaar.
Tip: ga voor het onderwerp waar je nu aan zit te denken en blijf continu je website verbeteren. Dit is het recept voor een succesvolle website.
Fase 4; hoe te scoren in Google?
Je hebt weinig aan een website zonder bezoekers. Je hebt dan geen inkomsten, terwijl je via je website geld wilt verdienen.
Om bezoekers te krijgen, kun je twee routes volgen: SEO en SEA.
SEO is het schrijven van blogs die vervolgens gaan scoren in Google op een organische manier. Het is gratis.
Nou ja gratis: je moet tijd investeren voor het schrijven van goede blogs. Alleen goede blogs maken een kans in de lijst van Google.
Niet iedereen heeft bovendien zin om te gaan schrijven. Dan is het laten schrijven van SEO teksten een beter idee, aangezien je dan goede blogs op een presenteerblaadje krijgt.
Met SEA maak je advertenties die Google vertoont bij de bovenste resultaten. Dit kost je meteen geld waardoor er ook iets uit je campagnes moet worden gehaald. Anders is je harde werken voor niets geweest.
De keuze is eigenlijk simpel: wil je tijd investeren om succesvol te worden op de lange termijn? Zet dan in op SEO. Licht je focus op de korte termijn? Dan is SEA je hulpmiddel.

Fase 5: hoe ga je geld verdienen?
Geen zorgen – de verdienmodellen voor een website stromen in overvloed rond. Bekijk in de onderstaande video de mogelijkheden.
Het belangrijkste is dat je kiest voor een verdienmodel waar je hart ligt. Alleen dan kun je er een succes van maken.
De belangrijkste karaktertrek voor succes
Doorzettingsvermogen. Dat moet je hebben om het maximale te halen uit je website.
Er zullen dingen verkeerd lopen, je wilt de stekker eruit trekken, en niks lijkt te werken. Dan is het toch belangrijk om te blijven bouwen en nooit, maar dan ook nooit op te geven.
Kan ik ook gratis een website maken?
Dit kan, maar is niet aan te raden. Een gratis website heeft als kenmerk dat veel het niet doet, zoals het betalingssysteem.
Hoeveel tijd kost om een succesvolle website te bouwen?
Hiervoor is geen uiterste tijdslimiet. Je moet aan je website blijven werken om er resultaten uit te halen.
Hoeveel kan ik verdienen met een eigen website?
Er is geen plafond aan inkomsten. Dit bepaal je zelf door je skills, geduld, doorzettingsvermogen en tijd die je er wilt insteken.