Geld verdienen met bloggen: een blik op de mogelijkheden

Een man zit op stapelt euromunten

Inhoudsopgave

Wanneer iemand een blog begint, luidt al snel de vraag: hoe kan ik daarmee geld verdienen? De verdienmodellen zijn aanwezig, dus laten we starten met onze rondgang langs de mogelijkheden.

Waarom de blik op alleen geld niet goed is

Je wilt een succesvolle blog opbouwen. Daarmee is het niet goed om de focus te veel te leggen op geld verdienen. Je moet immers eerst gaan schrijven en een publiek opbouwen. Dit kost tijd en energie.

Als je dan in de tussentijd denkt: ik heb al zoveel geschreven en nog niets verdient, ik kan er beter mee stoppen. Wordt het natuurlijk ook niets. Charles Bukowski zei terecht:

If you are doing it for money or for fame, don’t do it

Dit is tegelijk ook een paradox, want deze blog gaat erover hoe je een online inkomen kunt creëren door te gaan bloggen. Het kan ook – voorbeelden zijn er zat.

Wat ik alleen wil zeggen is dat er heel veel mensen zijn gestopt omdat ze nog geen geld hadden verdiend.

Dit was wel gebeurt als ze waren doorgegaan. Hieruit kunnen we twee lessen trekken:

  1. Je moet blijven schrijven om een succesvolle blog op te bouwen
  2. Geld verdienen komt vanzelf

Dat laatste klinkt een beetje gek. Toch is het echt zo. Na een tijdje weet je immers welk verdienmodel het beste bij je blog past en kun je nadenken om verdienmodellen eraan te kopellen. Bovendien heb je keuze uit heel veel verdienmodellen.

Bekijk in de video hieronder uit welke verdienmodellen je keuze hebt.

Ik ga ze niet allemaal behandelen. Omdat ze niet allemaal relevant zijn en jij ze niet allemaal gaat gebruiken.

Daarentegen leg ik de focus op twee manieren waarmee je kunt beginnen en een die je sowieso moet vermijden.

 Een mailinglijst opbouwen

Dit is het gouden verdienmodel – je hebt met een mailinglijst immers de kans om mensen meerdere keren te bereiken. Ze checken namelijk vaak hun inbox op een dag. Mijn vriendin krijgt bijvoorbeeld dagelijks verschillende mails van Hunkemöller

Als jij dan een product in een e-mail aanbiedt dat hun probleem bijvoorbeeld oplost, zullen ze het kopen.

Dan is het drukken op de knop en het geld komt naar je toe. Ik loop nu op de zaken voorruit. Maar dit is wel wat er kan gebeuren als je het goed aanpakt.

Eerst moet je een mailinglijst opbouwen. Hiervoor zijn twee opties.

Het weggeven van een gratis e-book in ruil voor een e-mailadres

In het gratis e-book inspireer je je lezers om bijvoorbeeld nieuwe recepten te koken, te beginnen met bloggen 😉 of om een zaadjes te planten.

Voor ieder onderwerp is dit mogelijk. Het is belangrijk om je te focussen op het schrijven van een goed e-book in plaats van het verzamelen van e-mailadressen.

Vervolgens stel je op je website in dat bezoekers je e-book kunnen downloaden en dat jij dan het e-mailadres ontvangt.

Daarna is het zaak om niet als een harde verkoper over te komen, maar om mensen echt te helpen. Dus verstuur e-mails met informatie die lezers verder brengt en niet alleen maar iets laat kopen.

Lees in deze blog hoe je een e-book schrijft en maakt.

Het nadeel van het niet hebben van een mailinglijst

Je kunt dan mensen maar een keer bereiken met een blog. Een blog is vaak onvoldoende om er omzet mee te genereren. Mensen hebben over het algemeen zes tot zeven contactmomenten nodig voordat ze besluiten om een product te kopen. Dit aantal is gemakkelijk te bereiken met een mailinglijst.

Ik kwam een mooie quote over een mailinglijst tegen:

A small list that wants exactly what you’re offering is better than a bigger list that isn’t committed.

Ramsay Leimenstoll

Kortom: target de juiste groep

Dikke don’t: begin met Google AdSense

Als ik iets lelijk vind, is het wel een website die vol staat met advertenties van Google AdSense. Je kent die websites ook wel – ze hopen alleen maar dat iemand klikt op een advertentie zodat ze daaraan geld verdienen. Dit gaat nooit werken – omdat bezoekers nooit fan zullen worden van je blog en de vele advertenties er juist voor zorgen dat iemand niet klikt.

Je kan pas geld verdienen met je blog als je je bezoekers helpt en waarde geeft.

Bovendien krijgen bezoekers een minder goede ervaring als ze een website bezoeken die helemaal vol is gepompt met advertenties. Dit gaat weer ten koste van je ranking in Google. Het algoritme bekijkt immers hoelang een bezoeker blijft op je website waarnaar je ranking stijgt of daalt.

Een infograpic over hoe je geld kunt verdienen met bloggen.

Affiliate marketing

Dit is het verdienmodel dat ik voornamelijk toepas op mijn websites. affiliate marketing is het promoten van andermans producten in ruil voor een commissie.

Om een product te promoten plaats ik een unieke link naar het product in mijn blogs. Als iemand daarop klikt en het product koopt, krijg ik daarvoor een commissie.

Moeilijk is het niet. Het gaat er vooral om dat je je wederom focust op het helpen van je lezers en niet op het verdienen van zoveel mogelijk commissies.

Het grappige is dat je dan juist meer commissies scoort.

Ik leerde hoe ik affiliate marketing moet toepassen door de Affiliate Marketing Revolutie te volgen.

Volg deze cursus ook als je wilt starten met affiliate marketing.

Het is voor iedereen mogelijk

Bij de een zullen de inkomsten sneller stijgen dan bij de ander. Echter in the end kan iedereen geld verdienen door consistent goede blogs te publiceren.

Richt je daarbij op de juiste verdienmodellen om het internet voor jou te laten werken.

Wat moet ik nu doen?

Schrijf je eerste blogs, verdiep je in de verdienmodellen en pas er een toe als de eerste bezoekers op je website komen. Stap voor stap word je blog dan succesvol.

Verder lezen?

Jochem

Ik wil jou graag helpen om een website te maken en deze succesvol te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *