Website voor beginners: een snelle start is zo gemaakt

de uitgelichte afbeelding voor de blog website maken voor beginners

Inhoudsopgave

Mensen denken bij beginners meestal aan mensen die alles nog moeten leren en een paar handelingen kunnen uitvoeren. Met een website is dit anders: beginners kunnen binnen een dag een project optuigen dat goed genoeg is voor zichtbaarheid op het internet.

Je moet alleen weten wat je moet doen. Als je dat weet, is het makkelijk om de stappen te zetten die nodig zijn om je idee te vertalen naar een website. Ga je mee om je eerste website te bouwen?

Is het moeilijk om een website te maken?

Nee. Dit komt door de opkomst van pakketten als WordPress die iedereen kan begrijpen en mee kan starten. Toch bestaat het beeld dat een website maken ontzettend moeilijk is, ondanks de reclames zijn grappig zijn.

Ieder websitesysteem is een handleiding waarmee je de stappen doorloopt. Als je gewoon het stappenplan volgt, word je trots op je eigen website. 💪

Dit weten de meeste beginners helaas niet. Die denken dat het erg moeilijk is. Het is nooit makkelijker geweest om een website te beheren. En het wordt ook continu makkelijker. Je bent er dus op het juiste moment bij.

Wat moet ik weten als beginner?

Je moet dit weten:

  • Welke hostingbedrijven er zijn
  • Wat je betaalt voor een website
  • Hoe je een website bouwt

Dit is de stap 1. Stap 2 gaat over:

  • Een niche uitzoeken
  • Je doel bepalen
  • Een strategie uitstippelen  

En stap 3 gaat over:

  • Geld verdienen
  • Bezoekers krijgen
  • SEO
  • Optimaliseren

Ik snap als je nu denkt: dit vind ik overweldigend. Begrijp ik: maar het is een eenvoudig concept.

Stap 1

De hostingbedrijven

De markt voor hostingbedrijven telt veel aanbieders, die allemaal een eigen aanbod hebben. Natuurlijk zijn de meningen verdeeld over welke hostingproviders beter zijn en welke minder goed.

Ik vind dat je het beste een website kunt hosten bij SiteGround, omdat hun pakket voor beginners het beste is. Maar doe vooral zelf onderzoek – zo leer je de wereld van websites meteen beter kennen. 🤓

Een andere optie is een WordPress abonnement nemen

Als je hebt gekozen voor een hostingprovider leg je eerst een domeinnaam vast. Dit is de naam van je website. Hierna kies je ook een hostingpakket uit en kun je met WordPress vormgeven aan je website.

Tip: ga naar je account bij de hostinprovider en klik bij de instellingen een SSL-certificaat aan. Hiermee beveilig je je website tegen de boze buitenwereld die het internet soms ook kan zijn.

Hoe kies ik het beste een hostingpakket?

Dit is niet eenvoudig, want als je hosting typt in Google krijg je meteen veel aanbiedingen, die verleidelijk zijn, maar ook adertjes bevatten. Sommige aanbiedingen zorgen ervoor dat je website niet een standaard topsnelheid heeft. Dat moet wel, het immers een factor voor een hogere ranking in Google.

Kortom: de snelheid moet gewoon goed zijn. Je hoeft je daar dan niet meer druk over te maken. Scheelt weer energie die je beter ergens anders in kunt steken.

En uiteraard kun je je website met behulp van tools sneller maken. Dit kost echter ook leertijd. Dit brengt ons bij het kostenplaatje.

Wat een website kost

Over het algemeen kost een website 100 euro. Hier zit alles bij in. Je zou dit prijskaartje kunnen verlagen door mee te doen aan een kortingsprijs voor bijvoorbeeld een jaar.

Door deze lage prijs heb je geen zware kostenpost aan een website. Dit is dus het fundament waarop je een website gaat bouwen. Je betaalt vaak meer als je de website daadwerkelijk gaat bouwen. Daarvoor heb je namelijk sitebuilders nodig die zowel gratis als betaalde versies kennen.

Je kunt de kosten voor een website er makkelijk uithalen door geld te verdienen met je website. Hier kom ik later op terug.

Is de prijs altijd honderd euro?

Nee er bestaan ook lagere en hogere prijzen. Een hogere prijs betekent alleen een betere service in snelheid, jou helpen en het bijhouden van je website.

Dit zijn zulke belangrijke zaken, dat ik er niet eens over peins om daarop te bezuinigen. Het kan heel goed zijn dat je opeens een onbekend probleem met je website hebt, dan is het prettig als je weet hoe je het moet veranderen. Zeker als beginner.

Hoe gaat het betalen?

Je betaalt altijd voor 1 jaar. Ook als het een domeinnaam is. Na een jaar krijg je een factuur en bepaal je of de dienst wel of niet verlengt.

Je kunt met iedere bekende betaalmethode betalen.

Is het nodig om m’n website te hosten bij een hostingprovider?

Als je een beginner bent zeker. Je weet nog weinig af van hoe een website werkt. Niet lullig bedoeld. Bijna iedere hostingprovider heeft een startersgids waardoor je je kennis bijschaaft.

Ik wil alleen een simpele website bouwen?

De 100,00 waar we het eerder over hadden is het bedrag voor een simpele website. Voor mij bestaat een simpele website uit:

  • Een homepagina
  • Een pagina voor de blogberichten
  • Contactpagina
  • Over ons

Deze pagina’s kun je realiseren met simpele functies.

Kan ik zelf een website online zetten?

Zeker. Ook al denk je nu van niet. 😜

Nadat je een hostingpakket hebt gekocht, heb je toegang tot een WordPress website die al live staat. Aan jou de taak om veranderingen aan te brengen. Hiervoor zijn verschillende sitebuilders.

Dus: met een druk op de knop updaten, heb je al jouw website live gezet. Er ontbreken natuurlijk een aantal factoren om het een volwaardige website te noemen.

Moet ik een website maken met WordPress?

Dat hoeft niet. Het is wel aan te raden, omdat het laagdrempelige software is waar iedereen mee kan beginnen.

Aan de andere kant zijn er ook veel andere systemen die net zo goed werken. Ze zijn alleen een beetje ondergesneeuwd bij de populariteit van WordPress.

Maak deze afweging: wil ik een zelf alles leren over een website maken? Kies dan voor WordPress. Wil ik snel een goede website online hebben? Kies dan voor een alternatief.

De website bouwen

Aan een kale website heeft niemand iets. Je zult dus zelf aan de slag moeten om van jouw website een succes te maken. Je gebruikt een sitebuilder om dit te doen.

De mogelijkheden zijn divers: van gratis tot betaald. De populairste sitebuilders zijn:

  • Gutenberg
  • Divi
  • Elementor

Mijn favoriet is Elementor. Lees hier mijn Elementor Review. Je moet echter wel betalen om het maximale te halen uit Elementor.

Bekijk daarom de andere sitebuilders ook

Zijn deze sitebuilders gratis?

Ja. Daarbij hebben ze ook een pro versie als uitbreiding. Je kunt met de pro versie meer doen. Maar je kunt ook genoeg doen met een gratis versie.

Hoelang duurt het om een website te bouwen?

Dit hangt af van je wensen. Als je een simpele website wilt hebben, heb je dit binnen een paar uur afgerond.

Wat is er nodig om een website te bouwen?

Eigenlijk alleen een sitebuilder. In een sitebuilder zitten namelijk verschillende opzetten waarmee je stap voor stap je website verder vernieuwt. Wil je hier meer over weten? Bekijk een van de bovenstaande video’s.

Heb ik een websitebouwer nodig?

Het inhuren van een websitebouwer is niet nodig. Ik vind dat het voor beginners beter is om zelf een website te bouwen, omdat ze het dan beter en sneller leren. Deze skills komen in de toekomst steeds beter van pas.

Stap 2

De eerste stap is afgerond. Nu is het tijd om te bepalen waar je heen wilt met je website. Je moet groot denken, zelf als je een zzp’er bent en alleen een website gebruikt als visitekaartje. Er valt veel te winnen met dit visitekaartje. Eerst zoeken we een niche uit.

Een niche uitzoeken

Een niche is het punt op de kaart waar de kapitein op koerst. Door een niche te bepalen, vallen meteen alle vragen weg over de perfecte doelgroep, waarover je een website maakt en over welke onderwerpen je blogt.

Waarom is het belangrijk om een niche uit te zoeken?

Je wordt door een niche te kiezen een autoriteit in Google. Hierdoor stijg je sneller in Google. Dat is wat wil je bereiken met je website.

Klanten zullen ook eerder contact met je opnemen, omdat je website is gevuld met nuttige, bruikbare informatie waardoor je hun vertrouwen wint.

Kijk eens naar je producten en de onderwerpen waar je graag over schrijft. Wil je deze twee combineren en er een website overmaken?

Ja? Top.

Nu je je niche hebt bepaald, kun je heel gericht een merk creëren die vervolgens voor jou werkt.

Door over een niche te schrijven, word je website continu sterker doordat alles op elkaar aansluit. Daardoor is een nichewebsite zo sterk aanwezig in de zoekresultaten.

Maar je hebt toch een keer alles geschreven over een niche?

Dan pak je er een onderwerp bij wat aansluit op je niche. Zoals een website en copywriting een verband hebben. Maar met een niche kun je de diepte ingaan waardoor het aantal onderwerpen oneindig is.

Doel bepalen

Je website moet een doel hebben. Anders werk je er niet hard genoeg aan. Een doel moet je een beetje angst inboezemen.

Anders is het doel te snel bereikt.

Je kunt veel doelen met een website hebben. Het beste doel is een doel waarmee je veel conversies of nieuwe klanten binnenhaalt.

Anders is een website nutteloos.

Als het je doel is om iedere maand 30 nieuwe klanten binnen te halen, moet je daarvoor een strategie hebben. Je maakt een strategie met het doel in je achterhoofd.

Strategie uitstippelen

Een strategie is in dit stadium een leidraad waaraan je je vasthoudt. Je weet als beginner nog niet hoe je bezoekers naar je website trekt. Dus moet je nu nog opschrijven hoe je aan bezoekers komt. Als je straks meer weet over het krijgen van bijvoorbeeld bezoekers kun je je strategie uitbreiden. Daarom gaan we naar stap 3.

Stap 3

Geld verdienen

Dit is de kern van een website, een vorm van een passief inkomen. Je weet natuurlijk nu niet wat voor verdienmodellen er mogelijk zijn met een website.

Bekijk hiervoor deze video.

Probeer een verdienmodel uit, zoals een e-book verkopen. Schrijf er een en verkoop m op je website. Zo leer je wat geld verdienen met je website inhoudt.

Geef niet te snel op

Het duurt even voordat je geld verdient met je website. Je zult je plannen moeten blijven bijschaven totdat er een succesnummer uitrolt.

Als het gemakkelijk zou zijn geweest om geld te verdienen met een website, dan had iedereen wel een website gehad. Blijf doorgaan en jij haalt ook geld uit jouw website.

Bezoekers krijgen

Je hebt bezoekers nodig om aan inkomsten te komen. Je moet een onderscheidt maken tussen SEA, dit zijn advertenties om snel bezoekers te krijgen of SEO – zo krijg je met bloggen bezoekers op je website.

Het beste middel is SEO omdat het de duurzaamste manier is.

SEO

SEO staat voor het optimaliseren van je blogs, zodat Google ze kan tonen aan de mensen die de zoekmachine gebruiken.

Het is belangrijk om kennis te hebben van SEO om zo bijvoorbeeld veel winst uit je website te halen.

Leer de basis van SEO en start met bloggen. Dit is de weg om te leren hoe SEO werkt.

Is SEO snel te begrijpen voor beginners?

Ja. Als je de principes kent, kun je meteen een blog schrijven en het laten ranken in de zoekmachines. Dit maakt SEO aantrekkelijk: het is laagdrempelig.

Blijven optimaliseren

Ik heb tot slot nog nieuws voor je: je website is nooit af.

Er kan namelijk altijd iets beter door te testen, het tijd is voor een nieuwe blog of je moet een blog updaten.

Het zal ook wel moeten. Websites die nooit meer worden bijgewerkt, verliezen hun positie in Google.

Een website is dus een never ending project.

Goed om te weten voordat je eraan begint.

Conclusie: moeten beginners een website bouwen?

Beginners moeten zeker een website bouwen. Het is voor iedereen haalbaar. Er is eigenlijk geen reden om deze kans aan je voorbij te laten gaan.

Wat moet er staan op je website?

Hier zijn geen harde eisen voor. Wel is het handig om je website zo in te richten dat mensen met je contact kunnen opnemen of een product kunnen kopen. Zo is er activiteit op je website.

Hoe ziet een goede website eruit?

Een goede website ziet er zo uit dat bezoekers er alles op kunnen vinden en doorklikken om hun wens te voltooien. Denk aan een vraag stellen.

Moeten beginners eerst een cursus volgen?

Dat hoeft niet. Begin gewoon en de rest leer je tijdens het proces. Je leert een website maken door het te doen en telkens inzichten op te doen.

Verder lezen?

Jochem

Jochem

Ik wil jou graag helpen om een website te maken en deze succesvol te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *