Zelf een professionele website maken? Gebruik dit plan

de banner voor de blog zelf een professionele website maken

Inhoudsopgave

Een website moet aan de professionele voorwaarden voldoen om succesvol te worden. Dit lijkt een onhaalbaar plan, maar als je een plan volgt, kun je ook zelf een professionele website maken.

📝 laatste update: 11-12-2023

Ik leg je het plan uit waarmee je vandaag al je website vormgeeft.

Wat is een professionele website?

Een professionele website helpt een bezoeker zo goed mogelijk. Iemand kan dus gemakkelijk op een website rondkijken en vinden waar hij op zoek naar is. Met andere woorden, een professionele website is overzichtelijk. 

Niemand houdt van rommel, maak daarom ook geen rommeltje van je website

Kan iedereen een professionele website maken?

Yes. Je moet je alleen houden aan het plan. Veel mensen die een professionele website willen maken, trekken hun eigen plan en creëren daardoor iets dat onvoldoende is. Terwijl als je aan het plan houdt, je geweldige dingen met een website kunt doen. 

via GIPHY

Dit is het plan waarmee je zelf een professionele website maakt. 😊

Onderzoek 

Een website maken, kan op verschillende manieren, denk aan Phoenix, WordPress en Elementor. Mogelijkheden zat. Onderzoek met welke sitebuilder je het liefst start. Wees nieuwsgierig, aangezien je niet zomaar een website ontwikkelt. Je maakt een professionele website. Dat is alleen mogelijk als je sitebuilder kan begrijpen. 

Leer 

Je hebt een sitebuilder gekozen. Het is nu tijd om er alles over te leren. Hoe bouw je ermee een website op? Hoe geef je invulling aan je wensen? En hoe rond je straks de laatste stap af. Er is zoveel informatie beschikbaar over de sitebuilders. Ga er een dagje voor zitten en je weet hoe het moet.

Doe de informatie die je nodig hebt op en start met het maakproces. Afwachten en geen actie ondernemen zijn vaak de oorzaken van het uitblijven van een goede website. 

Leer en pas toe 

Op school leer je door alle informatie op te doen en daarna een test te maken. Als je leert voor je eigen bedrijf en niet voor een studie, moet je de opgedane kennis meteen toepassen. In dit geval op je website. Je komt er vervolgens achter hoe deze wereld in elkaar steekt en lukt je het steeds beter om een nog mooiere website te maken. Kortom: onthoud en schrijf niet alles op, maar leer en probeer uit. Zo maak je straks ook een professionele website.

een vrouw werkt achter haar laptop aan haar bedrijf

Begin 

Je moet je website ergens hosten. Vink de domeinnaam en hostingpakket af en zorg ervoor dat de zaken achter de schermen goed staan. Zoals de beveiliging, mails kunnen doorsturen en de juiste naam voor de auteur registeren. Dit lijken niet veel zeggende zaken, toch zie ik het vaak misgaan. Zonde. Bekijk deze video om te leren hoe je na een hostingpakket bestellen alles goed instelt. 

Schrijf de eerste blog 

Voordat ik het punt behandel, wil ik zeggen dat je een contentstrategie moet hebben. Zo blog je op een doordachte wijze waardoor je website er nog beter uitziet en je bezoekers mag noteren.

Je moet echter ergens beginnen met schrijven. Laat perfectionisme los en richt je op het maken van een overzichtelijke blog. Als je dit principe in je achterhoofd houdt, wordt het makkelijk om de volgende blogs te schrijven.

Moet ik perse bloggen?

Ja, want met bloggen geef je antwoord op de vragen van je doelgroep. Hierdoor zijn ze een stuk dichter bij een product/dienst van je kopen. 

Zorg voor de basis 

Een professionele website is niet een website met allemaal toeters en bellen. Natuurlijk mag het design mooi zijn. Het moet echter geen kermisattractie worden. Leer hier wat er nodig is voor de basis en kijk daarna verder om je website te versterken. Bijvoorbeeld door te bloggen en een eigen product aan te bieden.

Zorg voor interactie 

Je wilt dat mensen actie ondernemen en reageren op je blogs. Dit zorgt voor een positieve sfeer en laat aan andere mensen zien dat jouw website de plek is om vaker te bezoeken. Je kunt interactie mogelijk maken door social media knoppen erbij te zetten zodat mensen je website/blog delen en stimuleer mensen om een reactie achter te laten. Hoe meer interactie, hoe meer mensen van je website horen. Ga dus voor interactie.

Als iemand lang moet zoeken om een reactie te plaatsen, of er veel moeite voor moet doen, haakt hij af. Maak het makkelijk. 

Stel doelen 

Het maakt niet uit waarin iemand een professional is, hij stelt altijd doelen. Want hij wilt winnen, en doelen geven de richting aan om de nummer een te worden. 

Jacko Meijaard, iemand die affiliate websites maakt, geeft het doel wat jij moet stellen om te winnen met je website.

Het is uiteraard leuk om een professionele website te willen maken. Maar je moet ook ermee willen winnen. Anders wint een concurrent van je. 

Wees uniek 

Je gaat natuurlijk buurten bij andere websites om te kijken hoe ze een website hebben gemaakt. Gebruik deze websites als inspiratie, en niet als leidraad.

Volg je eigen ideeën, want door je uniekheid ga je scoren. Copycats scoren nooit hoger dan degene van ze wie het idee kregen.

Ook hierbij geldt: het hoeft niet in een keer perfect te zijn, als je maar een professionele website maakt die geheel naar jouw wensen is.

Laat het niet verloederen 

Je zou een boek kunnen schrijven met verhalen over mensen die een professionele website wilde maken, aan dit project begonnen en het lieten verloederen. Verloederen betekent geen nieuwe blogs uploaden, niet verder optimaliseren en de website vergeten. Dit is zo jammer, omdat iedereen uiteindelijk een website kan beheren van topniveau. Het komt echter niet aanwaaien. Goed om te weten als je nog de ambitie hebt om dit plan uit te voeren.

Je hoeft ook niet er dagelijks mee bezig te zijn. Wekelijks is voldoende. 

Zoek naar verbeterpunten 

Dit kun je iedere week doen. Er valt immers altijd iets aan je website te verbeteren. 

Denk aan je blogs, homepage, footer, etc.

Een website is nooit af. En door het telkens te verbeteren, stijgt de professionaliteit. Verbeteringen aanbrengen zijn dus de manier om je website naar een hoger level te tillen. 

Verdiep je in SEO 

Misschien dacht je dat SEO alleen ging over bloggen. Niet waar. SEO gaat over je gehele website, denk aan de snelheid, het percentage dat lang op je website blijft en doorklikt. Als je SEO voor je website goed doet, kun je er veel winst uithalen.

Verdien je eerste geld met je website  

Door geld te verdienen, zie je voor het eerst wat er allemaal kan met een website. Dit geeft een geweldig gevoel, omdat je een klant binnenhaalt terwijl je niet fysiek aanwezig bent. Bedenk daarna strategieën om meer geld te verdienen. Een goede professionele website levert heel veel op. 🤑

Wees geduldig 

Een professionele website maken, loopt anders dan je in gedachten had. Leer van de dingen die niet zo lekker lopen. Blijf geduldig. Te snel willen heeft geen zin. Je moet eerst leren hoe het moet, en dat leer je door geduld te hebben.

Iedereen kan, je moet alleen het proces goed doorlopen. Dat kost tijd. Je hebt dan wel een hele mooie professionele website. 

Vier tips om uit het plan voor een professionele website maken het maximale te halen.

Vergelijk je niet met anderen 

We hebben allemaal er een handje van om onszelf te vergelijken met anderen. In dit geval mensen die ook een website hebben. 

Als je de website van anderen bekijkt, kun je denken: goh, deze website is veel mooier, waardoor vervolgens de moed in je schoenen zakt en je nooit meer overweegt om verder te bouwen. Hang hier alsjeblieft niet te veel waarde aan – iedereen heeft een ander pad. Het gaat om jouw pad. Want als je blijft leren, word je continu beter en wordt je website ook beter. 

Vergelijken heeft ook niet zoveel zin. Iedere professionele website moet namelijk uniek zijn.

via GIPHY

Leg je focus op content maken

Eigenlijk heb je aan de uitstraling van een website niets als er geen content opstaat. (hoe mooi het design ook is) 

Een website zonder content wordt namelijk niet hoog gerankt in Google, waardoor je veel kansen misloopt. Bekijk in deze blog welke dat zijn.

Met andere woorden: je moet meer effectief te werk gaan, denk aan een homepagina maken en bloggen dan alle puntjes op de i willen zetten. Uiteindelijk gaat het erom dat je website goede content heeft, en niet dat het een professionele uitstraling heeft. 

De meeste goedlopende websites zijn eigenlijk doodsimpel ingericht.

Probeer de bezoeker zo goed mogelijk te helpen 

Dit moet eigenlijk het doel zijn van iedereen die een website maakt, aangezien je website het meest succesvol is als de bezoeker er de benodigde informatie uit kan halen. Dus; stel een overzicht samen waarmee een bezoeker snel naar een andere pagina kan, of iets kan opzoeken. 

Maak een website met de bezoeker in je achterhoofd – hoe kan hij of zij het beste het gewenste resultaat bereiken?

Wees dit niet bang om hulp te vragen 

Ook al gaat deze blog over ‘zelf doen’, weet dat het helemaal niet erg is om hulp te vragen. Iemand met meer expertise kan je immers heel goed helpen. Daar leer je vervolgens van om het later zelf beter te doen.

Hulp vragen is geen zwakte, maar een kracht omdat je jezelf ervoor opstelt om te leren. Als je dat kan, ben je instaat om betere dingen neer te zetten. 

Je kunt hulp overal vragen.

Jochem

Ik wil jou graag helpen om een website te maken en deze succesvol te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *