SEO teksten schrijven – de basis voor een goed begin in 3 stappen

een vrouw werkt hard in een natuurlijke omgeving

Inhoudsopgave

Ranken in Google en het schrijven van SEO teksten zijn een. Het is een combinatie waar je niet omheen kunt. Je moet deze skill betrekken bij je strategie – de beste zet voor je online business. 

Het belang van het schrijven van SEO teksten 

SEO is een middel om dag en nacht gratis bezoekers op je website te krijgen. Sommige van deze bezoekers willen kopen, daaruit volgt omzet en winst. Dit is een geweldig principe: jij schrijft een SEO tekst, Google indexeert hem, en als het een goede tekst is, verschijnt het in de zoekresultaten waardoor mensen erop klikken en je tekst lezen. Het is alleen de kunst om goede teksten te produceren. 

via GIPHY

Belangrijk: schrijf geen robotteksten 

SEO is een afkorting voor search engine optimization: het zorgen dat je tekst is geoptimaliseerd om te scoren in Google. Wie dit leest, denkt in eerste instantie dat het gaat om het toepassen van trucjes. Dat is het niet. Het is daarentegen een logisch proces, dat vergelijk is met het bouwen van een huis. Je leert gaandeweg waarom.

Waar moet een SEO tekst aan voldoen?

Er zijn stappen die iedere schrijver doorloopt om een tekst een zo’n groot mogelijke kans te geven in de zoekresultaten. Het zijn deze 3 stappen.

Stap 1: schrijf goede teksten 

Een tekst moet altijd goed zijn. Dit geldt voor iedere tekst. Een goede tekst is volledig afgestemd op de wensen van je doelgroep. Voetbalfans willen een verslag van het afgelopen weekeinde, volgers van de formule 1 willen de laatste tijden weten en politieke junkies willen horen wat de politieke plannen zijn.

Met andere woorden: ga naar de kern en beantwoordt de vragen van je doelgroep. Jij wilt weten wat een SEO tekst is en hoe je er een produceert. Daarvoor schrijf ik een blog waarmee je een voorbeeld hebt.

Als je weet wat voor antwoord je doelgroep wil hebben, wordt het helder wat je moet schrijven. Je moet het alleen nog op een lekkere manier uitschrijven.

Een dikke don’t; het kopiëren van andermans creaties. Ga altijd voor uniekheid.

Vind je het nog lastig om dit te vertalen naar de praktijk? Check dit.

Stap 2: help het algoritme om je tekst te begrijpen 

Algoritmes scannen je teksten om erachter te komen waar het overgaat. Je kunt de algoritmes hierbij helpen:

Zet het zoekwoord in de titel, in afbeelding tag, in de url, in tussenkopjes en laat het op een natuurlijke manier een paar keer terugkomen in de tekst.

In de titel

Zowel algoritmes als lezers bekijken eerst de titel, is dit wat we zoeken? Zo ja: dan klikken we erop. Zorg voor een titel die tot de verbeelding spreekt. Ik schrijf voor deze blog een titel waarbij je denkt: ik ga door deze blog beginnen. Anders denkt je brein het onbewust.

In de url

De algoritmes kijken ook wat er in de url staat; als daar het zoekwoord staat, weten ze nog eerder wat het onderwerp is.

In tussenkopjes 

Doordat een algoritme je tekst snel doorneemt, is het belangrijk om ook in de tussenkopjes te laten zien dat er een verdieping wordt gemaakt – nog een reden om de sticker goede tekst te geven.

In de afbeelding tags 

De afbeelding tag schrijf je aan de achterkant, waar je ook bijvoorbeeld een categorie kiest en de auteur aanwijst. Het algoritme ziet sneller het verband tussen een afbeelding en tekst als er een goede afbeelding tag is gebruikt. Zo schrijf je een goede afbeelding tag.

elke afbeelding moet Je een specifieke tag geven.

Ik lees steeds over zoekwoorden, waar kan ik deze vinden?

Alles begint bij een zoekwoord, want die worden door je doelgroep gebruikt. Dat is de basis van je tekst. 

In de video hieronder leer je hoe je zonder moeite de aantrekkelijkste zoekwoorden vind

Stap 3: maak het scannend – eenvoudig om door te scrollen 

Mensen zijn net als algoritmes: ze lezen een tekst meer scannend dan woord voor woord. 

Je tekst moet hierdoor makkelijk te scannen zijn, als een lekkere snack. 

Je maakt een tekst makkelijk scanbaar door:

– korte zinnen te gebruiken 

  • zinnen uit te vergroten en aan te dikken 
  • Afbeeldingen te plaatsen 

De aandacht van de lezer mag niet verslappen, het is daarom van belang om de aandacht vast te houden door creatief te zijn. Dan verslapt de aandacht van de lezer niet en willen ze meer weten.

Dus; een tekst met alleen maar woorden is saai en maakt bovendien een slechte kans in de zoekresultaten.

Dit is wat je als eerste moet dSEO teksten schrijven – de basis voor een goed begin oen om een goede SEO tekst te schrijven. 

belangrijke inzichten over het schrijfproces

Is het moeilijk?

Nee. Al moet ik wel zeggen dat graag schrijven een must is. Anders wordt het lastig om vlot te schrijven. Het volgende inzicht is extra waardevol voor mensen die schrijven niet zo leuk vinden.

Zelf doen of uitbesteden?

Schrijf alleen als je er plezier in hebt. Tegenwoordig moeten teksten een hoog niveau hebben om te scoren in de zoekmachines.

En je bereikt een hoog niveau automatisch als je met plezier schrijft. Het plezier is namelijk terug te zien en dat zal je doelgroep nog beter helpen.

We leven verder ook in een tijd waarin je alles kunt uitbesteden. Lees daarover meer in deze blog.

Alles kan.

Moet ik chatgpt gebruiken?

Ik ben hier persoonlijk op tegen – chatgpt is namelijk een robot die niet zelf kan nadenken. De teksten zullen er standaard door uitzien en totaal niet vlot lopend. Ze spreken daarbij niemand aan.

Het goed kunnen schrijven is een tevens een waardevolle skill. Master it door het zelf te doen of uit te besteden. 

3 tips om meer te uit halen uit je teksten 

Geef waarde 

Voor me betekent het geven van waarde het helpen van mensen, ongeacht wat je eigen belangen zijn. Bijvoorbeeld een product verkopen. Help anderen om er zelf meer uit te halen uiteindelijk.

Bouw teksten om een onderwerp 

Het moet je doel zijn om een autoriteit website te bouwen. Hier pluk je op de lange termijn de vruchten van. Je word een autoriteit door ieder subonderwerp van een hoofdonderwerp te behandelen.

Je vind deze subonderwerpen tijdens je zoekwoordenonderzoek.

Begin, het hoeft niet meteen perfect te zijn 

Maak progressie. Hiervoor moet je perfectionisme loslaten en gaan schrijven. Je zult fouten maken in taal en SEO. Gelukkig kun je dit allemaal herstellen. Deze quote van 

Benjamin Franklin zegt alles:

Without continual growth and progress, such words as improvement, achievement, and success have no meaning.

Hoe snel verschijnt een SEO tekst in Google?

Hier gaan weken tot maanden overheen. De snelheid is niet relevant. Wat wel relevant is of je door blijft schrijven om de autoriteit in jouw markt te worden.

Hoeveel tijd kost een SEO tekst schrijven?

Ga uit van een paar uur. De kwaliteit van je concentratie bepaald wanneer je de laatste punt zet. Train je concentratie.

Waar haal ik inspiratie vandaan?

Picasso zei: Inspiratie bestaat, maar zij kan ons pas vinden als we werken. Schrijf de eerste zinnen en de inspiratie wandelt moeiteloos je hoofd binnen. 

Verder lezen?

Jochem

Ik wil jou graag helpen om een website te maken en deze succesvol te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *