Wat wordt er bedoeld met een domeinnaam? De eerste stap

de banner voor de blog wat wordt er bedoeld met een domeinnaam

Inhoudsopgave

Een domeinnaam is de verbinder tussen jouw idee en het internet, want om een website te maken, heb je een domeinnaam nodig, en je hebt ook een domeinnaam nodig om zichtbaar te worden op het internet. Kortom, een domeinnaam is verrekte handig.

Wat is een domeinnaam in het kort?

Je kunt het internet vergelijken met een groot register van (toekomstige) domeinnamen. Iedere domeinnaam kan gekoppeld worden aan het internet. Doordat tegenwoordig iedere ondernemer een website heeft, moeten de domeinnamen geregistreerd worden. Een domeinnaam is al met al een tukje code dat staat geschreven op het internet.

We hebben dus een domeinnaam nodig. Gelukkig leggen we alles uit over de domeinnaam, zodat je de belangrijkste dingen weet.

Waarom zou ik een domeinnaam laten registreren?

Je moet een domeinnaam hebben om bijvoorbeeld een webshop te kunnen maken. Je kunt dus niet om een domeinnaam heen, haha. Dit wordt vaak door mensen vergeten, maar een domeinnaam is een belangrijke schakel om te starten met online ondernemen.

Een andere reden die ik vaak hoor, is dat iemand dan alvast een domeinnaam heeft. Dat is natuurlijk helemaal waar. Een domeinnaam is namelijk geld waard, en vertegenwoordigd een enorme waarde.

Bovendien schuiven de activiteiten van de meeste bedrijven steeds meer naar de online kant. Daardoor kun je niet achterblijven. Wie in bijvoorbeeld 2030 nog wil meespelen in de markt moet een domeinnaam hebben.

Zie een domeinnaam als een asset

Het is altijd slim om als ondernemer te investeren in kansen. Je verovert kansen als je een domeinnaam vastlegt, het is namelijk een manier om je portfolio uit te bouwen, en in de toekomst een volgend onderdeel aan je business toe te voegen.

Wat levert een domeinnaam op?

De opbrengsten van een domeinnaam zijn niet te meten. Je kunt immers niet een domeinnaam telkens verkopen.

Je kunt echter wel zeggen dat een domeinnaam veel oplevert. Want uiteindelijk maak je met de domeinnaam een website, die bezoekers trekt en verkopen draait.

Dit proces start altijd bij een domeinnaam. Hierom is een domeinnaam een inkomstenbron die achter de schermen continu voor jou werkt.

Een domeinnaam kost ook geld. Dit moet je niet zien als een kostenpost, maar als een investering. En een investering kost eerst altijd geld. Daarna krijg je er winst voor terug.

Hoe kan ik een domeinnaam registeren?

Je kunt een domeinnaam registeren bij een hostingprovider. Dit is in een paar minuten geregeld. Bij iedere hostingprovider toets je de beoogde domeinnaam in, en vervolgens krijg je een lijst met de extensies die mogelijk zijn. Denk aan .nl, be, .com.

Het registeren van een domeinnaam is een markt met alle soorten aanbieders. Bijvoorbeeld een goedkoopste, een dure en een hostingprovider waar je een deal kunt maken. In deze blog maakte ik een vergelijking tussen de verschillende hostingprovider.

Ik wil vandaag een domeinnaam registeren, hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Je kunt van alles doen. De meeste mensen registreren een domeinnaam en doen er pas later wat mee. Ik denk echter dat het beter is om nu alvast een plan maken. Omdat je dan het maximale haalt uit een domeinnaam.

Stap 1: onderzoek waar je een domeinnaam wilt registreren

Je kunt ook gewoon een domeinnaam afsluiten bij een willekeurige hostingprovider. Ik zie echter dat de meeste mensen vaak later overstappen, omdat ze elders betere voorwaarden kunnen vinden.

Bekijk daarom niet alleen de beste deal voor een domeinnaam. Maar kijk ook verder naar de volgende aankopen die je gaat doen. Zoals een hostingpakket.

Registreer dus een domeinnaam bij een hostingprovider die helemaal aansluit bij jou. En dan heb ik het niet alleen over de dienstverlening, maar ook over de mogelijkheden die je hebt voor de toekomst. Dit kom je te weten door de reviews over een hostingprovider te lezen.

Stap 2: plannen maken voor de toekomst

Ik weet dat deze blog gaat over de betekenis van een domeinnaam. Maar een website/webshop zijn hier onlosmakelijk aan verbonden. En waarom zou je de rest uitstellen als je nu ook gewoon kan groeien met je bedrijf door een website te maken. Dit gaat natuurlijk niet meteen, maar als je vandaag begint, krijg je binnenkort al bezoekers op je website.

Wat voor plannen moet ik maken?

Als eerste is het belangrijk om een domeinnaam te registreren waar je volledig achterstaat. Als je bedrijf al een bedrijfsnaam heeft is het makkelijk. Registeer deze domeinnaam vandaag nog.

Daarna kijk je naar wat je kunt doen om een website te maken. In de meeste gevallen is dat met WordPress, maar in andere gevallen kun je ook een website maken met Phoenix. Bekijk hier een vergelijking tussen de twee websitesoftwares.

Vervolgens is het bouwen aan je business geblazen. Voor je website kun je dit het beste doen met een Elementor Pro.

Voor verdere informatie over een online business bouwen, kun je de andere blogs op Onlinemakers het beste lezen.

De voor en nadelen van een domeinnaam

Om je volledig te informeren, vertel ik je ook de voor en nadelen van een domeinnaam.

De voordelen

De voordelen geven aan dat je beter vandaag dan morgen kunt starten met online ondernemen. 😏

Naam opbouwen op het internet

Naamsbekendheid is voor iedere business belangrijk. Je naamsbekendheid groeit organisch op het internet, doordat je domeinnaam een bepaalde waarde opbouwt. Als je daarbij ook een website opzet, zullen steeds meer mensen van je horen. Mits je je website ook optimaliseert voor de zoekmachines.

Hier hoef je verder niets voor te doen. Alles loopt gewoon door. Je creëert dus een automatische marketingmachine.

Jezelf pushen om ermee te starten

Mensen zijn goede uitstellers. Helaas wel. Dit kun je voorkomen door ‘gewoon’ een domeinnaam vast te leggen. Je moet er dan iets mee. Deze prikkel zorgt ervoor dat je aan de slag gaat en niet meer blijft nadenken over een domeinnaam, maar er gewoon een in bezit hebt en uitvoering geeft aan je ideeën.

Het is niet moeilijk. Mensen doen het alleen niet. Ze zitten liever te dromen over een website met domeinnaam. Het gedeelte van doen blijft echter uit.

Als je een domeinnaam hebt, wil je er ook iets meegaan doen. Het is immers ook niet leuk om steeds een factuur te betalen zonder er omzet mee te behalen. En deze lopen gewoon door.

Makkelijker een website kunnen beginnen

Om een website te beginnen, heb je een domeinnaam en hostingpakket nodig. Als je een domeinnaam registreert, heb je de helft van het werk om een website te beginnen al gedaan.

Je moet ook wat technische handelingen verrichten, maar in principe is een website al ontstaan als je een domeinnaam hebt.

Je zit daarnaast met je domeinnaam ook al bij een partij die ook de hosting regelt, dus je kunt met een paar klikken op de knop verder gaan waar je met de domeinnaam was gebleven. 💪

Je leert alles over online ondernemen

Wie een domeinnaam koopt, krijgt meteen de informatie over een website maken. Een hostingprovider wil immers ook meer geld aan je verdienen.

Aan de andere kant is dit ook een prima gelegenheid om te leren wat erbij komt kijken als je een online business start.

Denk aan je website optimaliseren, scoren in Google en een contactpagina instellen. Het is geen ingewikkelde materie. Het leerproces wordt wel versterkt als je start en niet meer staat langs de zijlijn.

Eerst leer je de basis om daarna stapje voor stapje je kennis over online ondernemen te vergroten.

De nadelen van een domeinnaam

Er zitten natuurlijk ook minpunten aan een domeinnaam.

Je moet investeren

Jaja, een domeinnaam is niet gratis. Ja, je kunt wel een gratis domeinnaam aanvragen. Dit is echter niet slim om te doen. Je wilt waarschijnlijk een volledige business opbouwen. Dat gaat nooit lukken met een gratis domeinnaam, want de mogelijkheden zijn beperkt.

Er zit dus niets anders op dan gewoon accepteren dat je geld moet betalen voor een domeinnaam. De kosten zijn ook niet dusdanig hoog.

Je hebt nog niets

Het grappige is dat ik nu een blog heb geschreven over wat je allemaal kan met een domeinnaam. Maar in principe heb je alleen een naam met een domeinnaam. Geen betaalpagina, blogs of over ons stukje.

Je moet daarna dus blijven werken om een eigen website te ontwikkelen. Hier gaat tijd inzitten en geld. Een domeinnaam is niet meer dan het eerste hoofdstuk van je avontuur in het online ondernemen.

De volgende hoofdstukken rollen zo van de band. Het kost alleen even wat werkzaamheden om dit voor elkaar te boksen.

Je valt voor de goedkoopste prijs

Kiezen voor de goedkoopste prijs is erg logisch. Wie betaalt er een hogere prijs als je voor een lager bedrag hetzelfde krijgt?

Toch is het slim om niet direct te kiezen voor de laagste prijs. De hostingprovider die de laagste prijs aanbiedt, heeft vaak niet de beste service als het gaat om een website bouwen.

Met andere woorden: kijk ook naar de lange termijn en maak een keuze op basis van de kwaliteit van de zaken die je na een domeinnaam regelt. Dit doe je hert beste door te lezen over ervaringen van anderen.

Leer meer over een website maken

Jochem

Ik wil jou graag helpen om een website te maken en deze succesvol te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *