Website maken kosten: alles op een rijtje

Website maken kosten: alles op een rijtje

Inhoudsopgave

Als je een website maakt, krijg je te maken met kosten. Er bestaat echter geen kostenplaatje dat voor iedereen gelijk is. Hierdoor kun je wel een pakket samenstellen dat perfect aansluit op je wensen.

Waarom zijn er verschillende soorten kosten?

Omdat je ervoor kunt kiezen om zelf een website te maken of dit uit te besteden aan een expert. Het verschil tussen deze twee opties is duizenden euro’s, daardoor betaalt de ene ondernemer veel meer dan een collega.

Waarvoor moet ik kiezen?

Ik kom hier straks op terug. Eerst leg ik uit wat de twee prijsklassen inhouden.

Het zelf doen; 0 tot 400 euro per jaar

Bij kosten horen tijd. De kosten voor een website maken, lijken wat dat betreft op een huis schilderen: je kunt het zelf doen, dan ben je voornamelijk je tijd kwijt, of je laat het doen door een schilder waarmee je geld uitgeeft. Een muur schilderen zal altijd hetzelfde blijven: een muur krijgt een nieuwe kleur en de hoekjes moeten goed worden afgewerkt, terwijl een website altijd blijft veranderen, denk aan het design, de software en de functies. Met andere woorden: je moet zelf kennis hebben van een website, om er bijvoorbeeld aanpassingen op te doen. En je bouwt zulke kennis alleen op door zelf een website te bouwen.

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Een website bestaat uit deze kosten:

  • Een domeinnaam, kosten 15,99 per jaar
  • Hosting, kosten 100,00 per jaar
  • Tools om de website te maken, kosten gemiddeld 50,00 per jaar

Je ziet dat de kosten voor een website niet bijzonder hoog zijn als je zelf een website bouwt. Je zou hierop ook kunnen besparen door gratis een website te maken. Dit is echter geen goed idee. Hiervoor heb ik een paar redenen.

  • Er komen altijd nog kosten bij: je kunt bijvoorbeeld de aankomende maanden geen kosten hebben, maar om daarna uit te breiden, moet je toch betalen. Een gratis website is nooit gratis omdat je website continu groeit.
  • Je website is traag: een trage website is goed vergelijkbaar met de derde klasse in een trein: het zit nooit optimaal en je moet geld bijbetalen om beter te kunnen zitten in een hogere klasse. Dit kost alleen geld. En als je dat niet wilt, blijf je dus onder andere een zere kont houden. Bezoekers worden daarnaast nooit blij van een trage website en zullen vervolgens je website verlaten. Dit is natuurlijk een nachtmerrie voor jou als website-eigenaar.
  • Niet de beste tools gebruiken: Max Verstappen wint zoveel races in de formule 1 omdat hij zo’n goede auto heeft. Jouw website verslaat ook de concurrentie doordat je betere tools gebruikt.

Ik gebruik deze tools

Als jezelf een website wilt maken, kun je dat het beste doen met SiteGround en Elementor Pro. Want met SiteGround registreer je eenvoudig een domeinnaam en koop je daarbij in een paar minuten een hostingpakket.

Verder moet je ook een website bouwen. Daarvoor gebruik ik Elementor Pro. Lees in deze blog meer over deze sitebuilder.

De jaarlijkse kosten hiervoor zijn:

  • 15,99 voor een domeinnaam
  • 200,00 voor de hosting (ik heb naast deze website ook meerdere websites)
  • 50,00 euro voor Elementor Pro

En kun je ook nog een website laten maken door een ander

Een website laten maken door een ander, kosten duizenden euro’s

Je moet wel wat van een website afweten om er een te maken. Al zou je het gratis kunnen leren van bijvoorbeeld Ferdy Kopershoek.

Als je dat niet wil (wat ik goed begrijp) is het kiezen voor een websitemaker een logische keuze.

De voordelen

Ik had het al over de tijd, dat voor iedereen beperkt is. Door een websitemaker in te huren, hoef jezelf niet uren te investeren in dit project, maar levert de websitemaker het eindresultaat voor de deadline. In de tussentijd heb je aan de dingen gewerkt waar je wel goed in bent, zoals een product verkopen.

Verder hoef je je ook niet te verdiepen in materie die soms lastig kan zijn als je nog nooit een website hebt gemaakt, ook al zijn er genoeg gratis uitlegvideo’s te vinden op YouTube.

Het laatste voordeel is dat een website meteen draait, zodat jij er geld aan verdient, klanten binnenhaalt en je online zichtbaarheid vergroot.

De nadelen

Er zitten ook zeker nadelen aan een website uitbesteden.

Laat ik beginnen met dat je altijd vastzit aan je websitemaker. Je ontwikkelt natuurlijk zelf ook kennis over een website maken, maar je moet om bijvoorbeeld een grote storing te verhelpen altijd te terecht bij degene die alles voor je goed zette. Het is nooit goed om onafhankelijk te zijn, in geen enkele situatie.

Niemand garandeert je dat jouw investering van duizenden euro’s terugverdiend wordt. Hoe leuk dat ook zou zijn.

En je weet als ondernemer dat dit erbij hoort, maar je wilt toch liever zeker weten dat de geïnvesteerde centen terugkomen. En meestal gebeurt dit ook.

Ontwikkeling

De software die je nu gebruikt, is over een paar jaar al oud. En om de nieuwe software te kunnen gebruiken, moet je ermee bezig zijn, anders is het straks volkomen nieuw voor je. Dit gebeurt helaas niet als je het uitbesteedt. Je bouwt dan immers geen kennis op.

Hoe moet ik nu beginnen?

Ik schrijf over het zelf maken van website, dan zou het natuurlijk wel gek zijn als ik zou zeggen: benader vandaag nog een websitemaker, succes!

Nee. Kies voor de aanpak die het beste bij je past.

Wat ik wel wil zeggen is dat je het beste kunt kiezen voor zelf een website maken, hiervoor citeer ik Jim Rohn:

Formal education will make you a living; self-education will make you a fortune

Je kunt namelijk ook rijk worden door een website. En de inkomsten zullen alleen maar zelf blijven stijgen als je het zelf doet, want zo leer je steeds beter hoe je geld verdient. En dan kun je makkelijk opschalen.

Jochem

Jochem

Ik wil jou graag helpen om een website te maken en deze succesvol te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *